Planera begravning
Det kan kännas svårt att tänka på praktiska frågor när du just mist någon nära. Men ta dig tid att fundera på hur du vill minnas den avlidna och hur begravningen skulle kunna se ut. Att skapa ett vackert och personligt avsked behöver varken vara dyrt eller krångligt. Vi hjälper till med inspiration och idéer om vad som är möjligt, utifrån dina önskemål.x
Börja planera onlineAtt planera en begravning
Det finns flera sätt att planera en begravning. Du kan kontakta din närmaste begravningsbyrå för att att boka in ett fysiskt möte eller ett möte via telefon eller video. Du kan också börja planera begravningen online, om du föredrar det. Här har vi samlat information om hur vi kan hjälpa dig att skapa ett personligt avsked.
Ska du planera en begravning under coronapandemin? Här kan du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig.
Vi finns där du är
Fonus är en rikstäckande begravningsbyrå som finns över hela Sverige. Det gör att vi kan hjälpa till att ordna ceremonier i andra delar av landet än den ort du bor på. Vi möter dig på din hemort där vi hjälper dig att planera begravningen, sedan tar vi hjälp av våra kollegor ute i landet med de lokala förberedelserna.
Vårt första möte
För att kunna utforma en vacker och personlig begravning vill vi lära känna både dig som är närstående och veta mer om den avlidna. Vårt första möte handlar om att du får berätta om dina tankar och önskemål, samt att vi får en bild av den som avlidit. Tillsammans utformar vi ett personligt avsked som blir ett värdefullt minne när livet ska gå vidare.
Några saker att fundera på inför vårt möte
- Hade den avlidna egna önskemål om sin begravning? De kan vara skrivna eller oskrivna. Du kan fråga oss på Fonus om det finns något ifyllt Vita Arkiv, eller så kan du läsa här om hur du själv kan ta reda på det.
- Ska begravningen vara kyrklig, borgerlig eller enligt någon annan trosinriktning?
- Var ska begravningsceremonin hållas? Fundera också på gravplats eller om askan ska spridas i en minneslund eller någon annanstans.
- Ska ceremonin hållas bara för de närmaste eller för en större krets?
- Vill du ha en minnesstund efter begravningsceremonin?
Planera online
På begravningsplaneraren online kan du själv börja planera begravningen. Till exempel kan du välja kista, urna och blommor.
Ett tips är att inför vårt första möte gå in på begravningsplaneraren online och gå igenom de val som vi kommer att ta upp. Du kan också dela planeringen med andra närstående som inte kan närvara vid mötet.
Här hittar du mer information om att planera begravning online.
Vem som helst av de efterlevande kan ordna med begravningen. Det kan vara en nära anhörig, släkting, god vän, sambo, särbo eller någon annan.
Vill du ha hjälp att ordna en begravning?
Vi på Fonus hjälper dig gärna genom hela processen i att utforma ett vackert och personligt sista avsked. Hitta din lokala Fonusbyrå här.
Priset för för en begravning varierar och beror på vilka val du gör. För att få veta vad en begravning skulle kosta enligt dina önskemål kan du göra en preliminär planering via vår begravningsplanerare. Du kan också boka ett möte med din lokala begravningsbyrå där ni tillsammans går igenom dina önskemål och därefter kan du få ett kostnadsförslag.
Begravningsavgiften, som alla folkbokförda i Sverige betalar, täcker kostnader för kremation, gravsättning, gravplats under 25 år på allmän begravningsplats och vissa transporter. Om den avlidna är medlem i Svenska kyrkan har denna betalat en kyrkoavgift som täcker kostnaderna för begravningsceremoni, präst, organist och kistbärare.
Det är vanligtvis kommunen eller landstinget som står för kostnaden av omhändertagandet och förvaring fram till dess att begravningsbyrån hämtar den avlidna för kistläggning och svepning. Men ibland kan transportavgifter tillkomma och det gäller främst transporter från äldreboenden och sjukhem.
Resten av begravningskostnaderna betalar dödsboet med de tillgångar som finns kvar efter den avlidna. Det är kostnader för exempelvis kista eller urna, blommor, programkort, dödsannonser och begravningsbyråns arbete.
Ibland har den avlidna en livförsäkring eller begravningsförsäkring där det finns pengar avsatta för begravningskostnader. Det kan också finnas hemförsäkring eller andra försäkringar och medlemskap som täcker vissa delar av kostnaderna. Därför kan det vara bra att göra en Försäkringsutredning.
Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till för alla skulder prioriteras begravningskostnaderna. Skulle det vara så att pengarna ändå inte räcker går det att ansöka om ekonomisk hjälp hos kommunen.