Gäst på begravning

Om du är en nära vän eller anhörig är det en självklarhet att besöka begravningen.

Men även om du inte tillhör de allra närmaste kan din närvaro vara värdefull. Dels betyder det ofta mycket för familjen att du kommer, dels är det din egen möjlighet till ett sista avsked.

I vissa fall vill familjen hålla begravningen i kretsen av de närmaste, det brukar i så fall stå i dödsannonsen.

Gäst på begravning under coronapandemin

Vi genomför fortfarande begravningsceremonier men rekommenderar de gäster som visar minsta tecken på symtom att stanna hemma. Närstående eller andra gäster som tillhör en riskgrupp rekommenderar vi att avstå helt från att närvara vid ceremonin.

Enligt de senaste direktiven får inte fler än 50 personer närvara vid allmänna sammankomster såsom begravningar och minnesstunder. Många anhöriga väljer därför att bara låta familj och närmast anhöriga delta på ceremonin, vilket betyder att du som gäst kan komma att nekas att delta. De anhöriga kan, om de önskar, välja att direktsända ceremonin. Information om detta förmedlas då via den avlidnas minnessida.

I samband med begravningsceremonin påminner vi anhöriga och gäster om att inte ta varandra i hand och hålla lämpligt avstånd för att undvika beröring med varandra. Vi låter istället kärlek och omtanke förmedlas till de närmast anhöriga genom vår närvaro, de vackra blommorna samt genom de gåvor som lämnats för att hedra den avlidna.

Om du ska gå på begravning och/eller medverka vid minnesstund kan du hitta aktuell information om begravningen samt minnesstunden på våra minnessidor.

Fonus minnessidor och dödsannonser

På Fonus minnessidor kan du hitta dödsannonser. Anhöriga kan välja att dela med sig av bilder, filmklipp och andra minnen på sin minnessida. De kan också aktivera gästbok där det finns möjlighet att skriva en hälsning och tända ett ljus för den avlidna.

Besök Fonus Minnessidor

Anmälan till minnesstund

Du kan anmäla dig till minnesstunden via våra minnessidor. Där hittar du information om begravningen och minnesstunden. Klicka på  annonsen/ minnessidan för att komma vidare till anmälan. 

Besök Fonus Minnessidor

Direktsänd ceremoni via Minnessida

Vi direktsänder ceremonin på den avlidnas minnessida med hjälp av verktyget Zoom. Begravningen går att se online via dator, mobil eller läsplatta.

Här kan du ladda ner instruktioner om hur du kan se ceremonin digitalt:

Fonus – Följa begravningen digitalt

Vanliga frågor om gäst på begravning
Hur lång tid tar en begravning?

Hur lång en begravningsceremoni är varierar och beror på hur begravningen är utformad. Men man brukar räkna med att en begravningsceremoni tar cirka en timme. Utöver det brukar det tillkomma lite tid innan samt efter själva ceremonin för att prata med de anhöriga och övriga gäster.

Hur ska man klä sig på en begravning?

Det finns etikettsregler kring traditionell klädsel vid kyrkobegravningar, men det är inget tvång att följa dem. Vid en kyrklig begravning går den traditionella klädseln i mörka och dova färger såsom svart, mörkgrått och mörkblått. Män bär kostym och vit skjorta med vit eller svart slips. De som är närmast sörjande brukar ha vit slips och övriga svart. Kvinnor bär vanligtvis klänning, kjol eller långbyxor av ett finare slag. Till klänning och kjol används mörka eller grå strumpbyxor, och till kjol samt långbyxor bärs en blus. Om blusen är kortärmad bör man även ha en jacka eller kofta.

Om det finns särskilda önskemål om begravningskläder brukar det stå i dödsannonsen. Klädkoden ”ljus klädsel” innebär att man bör klä sig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa och ljusgrått. Står det ”valfri klädsel” betyder det att man kan välja mellan mörka eller ljusa kläder i dämpade färger. Om det inte står något om klädkod bör man klä sig i mörka och diskreta färger.

Ska jag skriva tackkort efter begravningen?

Enligt tradition tackar inte gästerna för begravningen genom tackkort eller tacktal. Det är familjen till den som begravs som tackar gästerna för att de hedrat den avlidnas minne med sin närvaro och eventuella gåvor som de gett. De anhöriga brukar också skriva och tacka för kondoleanser som de fått i form av blommor och hälsningar.

Tacken ska formellt ges inom en månad efter begravningen, men det är acceptabelt att det kan dröja då de sörjande kanske inte orkar så snart.